Verzorging

De opleiding verzorging Atlas Atheneum Gistel

Tijdens de opleiding ‘verzorging’  maken de leerlingen in het vijfde jaar vooral kennis met de gezonde zorgvrager, gaande van de pasgeborene tot de hoogbejaarde. In het zesde jaar wordt dan meer aandacht gevestigd op het zieke kind en de hulpbehoevende bejaarde. De theorielessen worden systematisch afgewisseld met stageperiodes waardoor de opgedane kennis en vaardigheden onmiddellijk  uitgeoefend en bijgestuurd kunnen worden op het werkveld. De leerlingen worden hier uiteraard bijgestaan door een stagementor en een stagebegeleidster. Zo verwerven onze leerlingen de vereiste competenties en kunnen ze zich ontplooien tot volwaardige verzorgenden.

In het vijfde jaar verzorging gaan de leerlingen voor het eerst op stage. De stages in het vijfde en zesde jaar worden georganiseerd  in kinder-  en  ouderenzorg. Zo wordt  in het vijfde jaar stage voorzien in een  kleuterklas, een kinderdagverblijf en in een rust-en verzorgingstehuis of woon- en zorgcentrum. In het zesde jaar wordt de kleuterklas vervangen door stage in de thuiszorg. Door in de verschillende sectoren en op meerdere plaatsen stage te lopen leren de leerlingen zich aanpassen aan de individuele werkomstandigheden van de stageplaatsen. De stages worden tweewekelijks georganiseerd  op woensdagvoormiddag, donderdag en vrijdag.

We proberen elk jaar een buitenlandse stage te organiseren. De laatste drie jaar gingen onze leerlingen telkens voor elf dagen naar La Garde Freinet, in Zuid-Frankrijk, om de animatie te verzorgen van een grote groep Nederlandstalige  kinderen tussen de 3 maanden en zes jaar oud. Het is een leerrijke en amusante afsluiter van het zesde jaar. De leerlingen slaagden er reeds jaar na jaar in om zichzelf te overtreffen tijdens deze unieke gelegenheid.

Wie slaagt in het zesde jaar ‘verzorging’  behaalt een getuigschrift van de derde graad BSO.

We raden al onze leerlingen echter aan om na het zesde jaar nog een zevende specialisatiejaarte volgen omdat dit de tewerkstellingskansen doet toenemen. Afhankelijk van hun interessegebied kan dit kinderzorg of thuis- en bejaardenzorg zijn. Wie vindt dat hij/zij nog net iets meer aankan, kan na het zesde jaar ‘verzorging’ overstappen naar het Hoger Beroepsonderwijs niveau 5 ‘verpleegkunde’.

Met deze opleiding streven we naar de garantie voor een sterke en warme totaalzorg voor de zorgvragers in de toekomst.

Buitenlandse stage

GIP

Babybadje

Verbandleer

Animatie woon- en zorgcentrum

Laatste nieuws

VTT Mountainbike: start en aankomst Atlas Atheneum
Lees meer...