Beroepsvoorbereidend leerjaar

In het beroepsvoorbereidend leerjaar is een beperkt gedeelte van het lessenrooster hetzelfde voor alle leerlingen. De meeste lesuren gaan naar 1 of 2 beroepenvelden. In het Atlas atheneum kan je kiezen tussen enerzijds mode–voeding–verzorging en anderzijds elektriciteit–hout.

Mode – voeding – verzorging

Beroepenveld MODE:

Je leert een aantal beroepen uit de kleding- en modesector kennen: zelfstandig naaister, etalagist, verkoopster, stikster, strijkster, confectiearbeidster, retoucheuse, ….
Je leert een eenvoudig kledingstuk ontwerpen, maken, presenteren en verkopen. Al doende leer je verschillende kleuren, materialen, stoffen kennen & gebruiken en oefen je verschillende technieken als tekenen, naaien, strijken. Ook leer je de naaimachine bedienen.

Beroepenveld VERZORGING-VOEDING:

Je maakt kennis met beroepen waarbij je zorgt voor je medemens: kinderverzorgster, gezinshulp of hulp in de bejaarden- of gehandicaptensector. De aandacht gaat zowel naar lichamelijke verzorging, gezonde voeding als naar de leef- en woonomgeving.
Je leert hoe je moet omgaan met anderen en maakt kennis met de werking van en de zorg voor het totale lichaam (handen, voeten, haar, huid, gelaat, gebit, houding, …).
Je leert over de belangrijkste voedingsmiddelen, keukengereedschappen en -toestellen. Je leert zorgen voor de gezonde dagdagelijkse voeding en eenvoudige, smaakvolle en betaalbare gerechten klaarmaken en opdienen.
Daarnaast leer je een leefruimte onderhouden en zorg dragen voor kledij en textiel doordat je de etikettering voor het onderhoud en de stof kent. Ook het sorteren van de was, het wassen zelf, het plooien en het strijken van de eigen kledij krijgt aandacht. Bovendien mag je decoratieve werkstukjes maken.

Elektriciteit – hout

Beroepenveld ELEKTRICITEIT:

Je maakt kennis met beroepen als elektrisch installateur, hersteller onderhoudstechnicus,  installateur van boven- en ondergrondse leidingen, ….
Je leert wat elektriciteit precies is (spanning, stroom, weerstand) en hoe deze wordt opgewekt. Je leert draden, snoeren en kabels herkennen en waarvoor ze gebruikt worden. Je leert eenvoudige schema’s van elektrische installaties begrijpen en tekenen, het aantal draden op een leidingschema aanduiden. Je leert hoe je je kan beveiligen tegen elektrische schokken, overbelasting en kortsluiting. Belangrijke geleidende materialen als koper, aluminium en messing leer je niet alleen kennen, je leert ook hoe je ze kan gebruiken.
Je mag zelf met de boormachine werken en schakelaars en zekeringen (de-)monteren op eenvoudige klemborden. Ook leer je op een veilige manier eenvoudige elektrische installaties herstellen.

Beroepenveld HOUT:

Je maakt kennis met beroepen uit de houtsector (timmerman, meubelmaker, binnen- en buitenschrijnwerker, dakwerker, …) en leert over veel voorkomende loof- en naaldbomen. Je leert verschillende houtsoorten (her)kennen, ontdekt hoe ze best verwerkt worden en oefent met de meest gebruikte gereedschappen om hout te verwerken.
Ook maak je kennis met verschillende soorten plaatmateriaal (triplex, multiplex, spaanderplaat, …), het fabricageproces en hun toepassingen.
Je maakt zelf een aantal zaken uit hout en leert al doende rolmeter, houtvijl, -beitel, schroeven, -draaiers, zaag en vernisborstel gebruiken. Je leert eenvoudige plannen lezen, eenvoudige ontwerpen schetsen en je ontwerpen mooi afwerken.

Lessentabel

2BVL: Beroepsvoorbereidend leerjaar

Mode – Verzorging – Voeding

elektriciteit – Hout

AV Godsdienst/NCZ

2

2

AV PAV*

8

8

AV Frans

2

2

AV Plastische Opvoeding

1

1

AV Lichamelijke Opvoeding

3

3

TV Elektriciteit

2

PV Praktische oefeningen Elektriciteit

7

TV Hout

2

PV Praktische oefeningen Hout

7

TV Mode

2

PV Praktijk Mode

7

TV Voeding – huishoudkunde

3

PV Praktijk Voeding – huishoudkunde

4

TV Verzorgingstechnieken

1

PV Praktijk verzorgingstechnieken

3

Leren leren

1

1

Er is 34u les per week in het beroepsvoorbereidend leerjaar, maar onze school kiest voor een uurtje extra leren leren, waardoor er 35u per week zijn.

*PAV: Project Algemene Vakken is een combinatie van de vakken Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuurwetenschappen, Nederlands en Wiskunde.

Laatste nieuws