2e graad TSO Houttechnieken

Een bepaalde vooropleiding is niet nodig. Starten kun je na elke basisoptie van het tweede leerjaar. Een zekere interesse in ‘hout’ en praktisch willen werken is wel een aanrader.
Hou er rekening mee dat deze opleiding geen goed idee is wanneer je allergisch bent voor stof, bepaalde houtsoorten en/of verwerkingsproducten.

In deze studierichting combineer je een algemene opleiding met 14u hout per week. In de theorielessen worden tekenopdrachten geanalyseerd en leer je alles over houttechnologie, productkennis en machineleer. Tijdens de 8 uur praktijk start je met eenvoudige basisoefeningen en uiteindelijk ben je in staat om deuren, ramen, dakconstructies, trappen, houtskeletbouw, keukens, parketvloeren en houten terrassen te plaatsen. Binnenhuisinrichting behoort ook tot het pakket.

Spuittechnieken worden je aangeleerd in onze ultra moderne spuitcabine en alle CNC-technieken worden ingeoefend op onze CNC-machines.

In het zesde leerjaar loop je twee weken stage in een bedrijf. Na deze opleiding kan je verder studeren als o.a. bachelor in de houttechnologie. Je kan natuurlijk ook onmiddellijk terecht op de werkvloer als CNC-machine bediener, programmeur van CNC-machines en zelfs als technisch commercieel medewerker

3e en 4e jaar Houttechnieken

Je wil graag alle aspecten van de houtindustrie leren kennen? Je wil alle houtsoorten kennen? Je wil leren werken met computergestuurde machines? Dan is het 3e en 4e jaar Houttechnieken zeker iets voor jou. Je kan deze richting starten na elke basisoptie van het 2e jaar A-stroom. Je wordt opgeleid tot een echte vakman met leidinggevende capaciteiten. In deze opleiding  maak je kennis met schrijnwerkerij, dak- en timmerwerk, skeletbouw, trappenmakerij, meubelmakerij, interieurbouw, keukens, parket- en terrasbouw. Je leert het volledige productieproces van opmeting tot uitvoering. Er gebeurt zoveel mogelijk computergestuurd (CAD en CAM). Je leert werken met computerstuurde machines (oa. CNC). Je leert geautomatiseerde processen uitwerken, organisatie en productieplanning, kostprijsberekening…  Je start uiteraard met eenvoudige verbindingen (kapstok, krantenbak, werkbak) om in het 5e en 6e jaar over te gaan naar ramen, deuren en meubels.

Lessentabel

Lessentabel 3e en 4e jaar TSO Houttechnieken

3e

4e

Aardrijkskunde

1

1

Engels

2

2

Frans

2

2

Geschiedenis

1

1

Godsdienst/Niet Confessionele Zedenleer

2

2

Lichamelijke opvoeding

2

2

Natuurwetenschappen

1

1

Nederlands

4

4

Wiskunde

3

3

Elektriciteit

1

1

Theorie Hout

6

6

Praktijk Hout

8

8

Laatste nieuws