Dubbele finaliteit Houttechnieken
In de studierichting dubbele finaliteit Houttechnieken krijgen leerlingen een brede algemene vorming, aangevuld met een specifiek gedeelte waar de klemtoon ligt op het behalen van beroepskwalificatie CNC-operator houtbewerkingsmachines. Je kiest voor deze richting als je meteen wil toepassen wat je geleerd hebt. Je hebt een passie voor STEM technieken en interesse om te leren werken met hout. Je hebt ook een grote dosis handigheid en kijkt er naar uit om je ideeën in hout te realiseren.
In de tweede graad maak je kennis met de wetenschappelijke basis van technische vakken als toegepaste bouwkunde, constructieleer, materiaalkunde en de praktische uitvoer ervan. Je ontwerpt en maakt constructies en projecten in hout. In de derde graad ligt de focus meer op de CNC gestuurde houtbewerkingsmachines, waarbij je deze leert programmeren, instellen en bedienen voor verschillende houttoepassingen. Naast je technische en praktische kennis, volg je ook een aantal richtingspecifieke vakken.
Na deze richting ben je voorbereid om verder te studeren in het hoger onderwijs of kan je meteen op de arbeidsmarkt starten als CNC-operator houtbewerkingsmachines.
Arbeidsmarkt Hout
In de studierichting arbeidsmarktfinaliteit Hout krijgen leerlingen een sterke praktische vorming, met daarnaast een algemene vorming die projectmatig aangeboden wordt. We leiden je op tot de beroepskwalificatie binnen – en buitenschrijnwerker. Je kiest voor deze richting als je vooral praktisch aan de slag wil gaan. Je hebt interesse in STEM Techniek en hout, samen met de wil om veilig, nauwkeurig en net te werken. Naast een praktische vorming werken we ook aan de nodige beroepsattitudes.
In de tweede graad leer je alles over soorten hout, je maakt kleine meubels aan de werkbank of met houtbewerkingsmachines. In de derde graad komt alle binnen- en buitenschrijnwerk aan bod, die je leert vervaardigen en plaatsen, zowel met massief hout als plaatmaterialen voor schrijnwerk. Tijdens de stages in de derde graad bereiden de leerlingen zich voor op de arbeidsmarkt.
Na je studie kan je binnendeuren, lambriseringen, om- en afkastingen plaatsen, maar ook plafonds en ander binnenschrijnwerk, ramen, deuren, poorten, gevelbekleding,…
Na het zesde jaar kan je naar de arbeidsmarkt als binnen- en buitenschrijnwerker of kan je nog een zevende jaar duaal volgen, waar je in een systeem van leren en werken de stap naar de werkvloer kleiner maakt en je meer specialiseert.