fbpx

Leerlingen naar Franse film
28 januari 2016Binnen het kader van de lessen Frans van mevr. Bastin, mevr. Deplancke en mevr. Borra gingen de leerlingen van de tweede graad TSO en de derde graad TSO en BSO naar de week van de Franse film op donderdag 28 januari 2016 in de Kinepolis te Oostende.

De week van de Franse film wil leerlingen in klassikaal verband in contact brengen met de betere Franse Film. Franse film, taal en cultuur in de kijker stellen om de blik van de leerlingen te verbreden, dat is waar de ‘Week van de Franse film’ om draait.

Dit jaar kozen de leerkrachten Frans van de 2de en 3de graad voor de film ‘Samba’. Een film die geregisseerd werd door Olivier Nakache en Eric Toledano (Intouchables, over illegale immigranten in Parijs.

Aan de basis lag Samba pour la France, een roman van Delphine Coulin geïnspireerd op haar vrijwilligerswerk bij Cimade, een organisatie die zich inzet voor migranten. Zo komen we bij Samba Cissé uit (Omar Sy, hun fetisjacteur), een Senegalese immigrant die al tien jaar clandestien in Frankrijk verblijft. Hoewel deze dramedy als hoofdthema immigratie en het ploeteren in de illegaliteit heeft, kaarten de makers nog een topic aan dat symptomatisch is voor onze maatschappij: dat van de burn-out (via het personage van Alice, rol van Charlotte Gainsbourg). Bovenaan op de sociale ladder heb je Alice. Ze vecht tegen de werkdruk en -sleur en ze is niet gelukkig. Helemaal onderaan heb je Samba. Hij moet allerlei karweitjes opknappen om een naam te hebben, om te bestaan.”